Sinterklaas feiten – 12 feiten die je (wellicht) nog niet wist

sinterklaas feiten

In deze blog zetten we 12 sinterklaas feiten op een rij die je waarschijnlijk nog niet wist!

1. België

Sinterklaas wordt ook gevierd in België. Alleen niet op 5 december. Bij onze zuiderburen wordt deze feestdag een dag later gevierd op 6 december.

2. Sint-Nicolaas is een Romein

Nicolaas van Myra werd geboren in Patara in Lycië dat in Antalya, het hedendaags Turkije ligt. In zijn respectievelijke geboortejaar 280 hoorde dit bij het Romeinse Rijk.

3. Zijn stoffelijke resten liggen in Bari

In eerste instantie werd Nicolaas van Myra begraven in Lycië. Maar om zijn resten te beschermen tegen de moslims werden deze naar Bari (Italië) gebracht. Hier liggen deze nog steeds in de Basiliek van Sint-Nicholaas.

4. Heilige voor de zeevaarders

Sint-Nicolaas werd voornamelijk geerd in het oosten van Europa, in het bijzonder Griekenland en Rusland. Omdat hij de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang.

5. Beschermde kinderen tegen prostitutie?

Oké toegegeven, er zijn drie legendes over de transformatie van Sint-Nicolaas van beschermheilige van zeevaarders naar beschermer van kinderen.
* Er is een Noord-Franse legende over twee of drie kinderen of leerling-priesters die door een herbergier worden gedood en in een pekelvat worden gestopt, waarna Sint-Nicolaas de slachtoffers weer tot leven wekt en de herbergier en diens vrouw vergeving schenkt als ze berouw tonen.
* Een andere legende vertelt het verhaal van drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas kunnen trouwen en daarom niet vervallen tot prostitutie.
* Er is daarnaast ook een legende over een kind dat in een bad door Sint-Nicolaas wordt behoed van verbranding.

6. Sinterklaas ook Sint Valentijn?

In de late middeleeuwen ontstonden de Sint-Nicolaasmarkten. Na het kerkbezoek werden hier de cadeaus gekocht voor het feest. De speculaasvrijer was een populair geschenk. Het was een speculaaspop in de vorm van een man, die een jongen schonk aan een meisje. Als zij de klaaskoek aannam, was dat een goed teken voor een relatie. Deze gewoonte komt waarschijnlijk voort uit de bovenstaande legende waarin Sint-Nicolaas de drie dochters hun bruidsschat gaf. Tot in het begin van de 20e eeuw bestond in Nederland de gewoonte om elkaar rond de sinterklaastijd liefdeskaarten te sturen, waarin werd toegespeeld op een mogelijk huwelijk.

7. Het had niet veel gescheeld of we hadden sinterklaas niet gevierd!

Hiervoor moeten we even de geschiedenis in duiken. Misschien herinner je nog de geschiedenisles over de reformatie waarbij gelovigen zich scheidde van de Katholieke kerk en zich Protestanten noemde. Eén van hun zogenaamde protesten was de heiligenverering. Toen Nederland na de 80-jarige oorlog protestants was, werd het Sinterklaasfeest bijna afgeschaft. Rond 1600 werd het bijvoorbeeld in Delft verboden om deze feestdag te vieren en vaardigden sommige steden een verbod af op het zetten van een schoen of het openbaar verkopen van sinterklaaslekkernijen. De traditie was echter zo populair dat het nooit helemaal uitdoofde en het in Nederland transformeerde van een religieus feest naar een volksfeest. Nog in 1895 sprak de burgemeester van Sluis zich uit tegen de viering op openbare scholen, maar in de 20e eeuw werd de feestdag steeds populairder.

8. Oudste gebruik

Het oudste sinterklaasgebruik is het zetten van een schoen. In Nederland doet men dit vanaf ten minste de 15e eeuw, toen armen hun schoen in de kerk zetten en rijke burgers daar geld in stopten, dat onder de armen werd verdeeld. Later in de 16e eeuw gingen de kinderen hun schoen zetten in de huiskamer. Brave kinderen vonden allerlei lekkernijen of speelgoed in hun schoen, ondeugende kinderen vonden een roe of zakje zout in de schoen.

9. Waarom komt Sinterklaas uit Spanje?

We weten nu dat Sint-Nicolaas uit Turkije, of Italië komt. Er zijn twee theorieën over waar het land Spanje vandaan komt.
* Soms wordt erop gewezen dat Bari (Zuid-Italië) in de middeleeuwen bij de kroon van Aragón hoorde (later door huwelijk met de kroon van Castilië samengevoegd tot Spanje). De aanduiding Spanje moet daarom ruimer worden opgevat.
* De onderwijzer Jan Schenkman schreef rond 1850 een prentenboek over Sinterklaas. Hij was de eerste die Sinterklaas uit Spanje liet komen.

10. Waar komt (zwarte) Piet vandaan?

Sinterklaas had in Nederland tot in de 19e eeuw waarschijnlijk geen vaste helper. Wel werd hij soms afgebeeld met zwarte duivels die hem begeleidden. Het was wederom in het boek van Schenkman dat de naam zwarte Piet voor het eerst werd gebruikt. Hier werd hij afgebeeld als een gekleurde jongeman, gekleed als een page. Meer lees je in deze blog.

11. Zwarte Piet was niet altijd Zwarte Piet

De naam zwarte Piet werd pas rond 1895 gebruikelijk in heel Nederland. Daarvoor had hij verschillende namen, in verschillende delen van het land zoals: Pieter met de Pooten, Pietermansknecht, Pieter-me-knecht, Jan de knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese en Jacques Jour (of Sjaak Sjoor).

12. Sorry, hoeveel Sinterklazen?

De komst van de televisie betekende dat alle kinderen nu naar de intocht van Sinterklaas konden kijken. Vanaf 1950 werd de Sinterklaasintocht voor het eerst laten zien op televisie en in 70 jaar zijn er al heel wat Sinterklazen vanuit Spanje gekomen. Maar liefst 17! Voor verschillende intochten en televisieoptredens. En daarnaast maar liefst 25 officiële Pieten!

Ik hoop dat je nog wat hebt geleerd van deze sinterklaas feiten. Weet je nog meer sinterklaas feiten? Zet ze hieronder in de reacties!

Cadeau tips voor oma – de 8 beste tips voor sinterklaas!

cadeau tips voor oma

In deze blog geef ik jullie tips over sinterklaas cadeau tips voor oma. Oma’s bestaan er in allerlei soorten en maten, en daarom geef ik tips voor jongere oma’s en ook voor oudere oma’s.

Digitale fotolijst

Altijd maar die foto’s in eindeloze albums van alle kinderen, kleinkinderen en natuurlijk achterkleinkinderen. Oma die weer vraagt om nieuwe foto’s voor in haar lijstjes. Heel irritant want wie heeft er tegenwoordig nog thuis om foto’s te laten ontwikkelen? Deze digitale fotolijst is ideaal! Met deze digitale fotolijst, die makkelijk in gebruik is, en de gratis app deel je jouw foto’s namelijk direct met haar, waar je ook bent. Kies op jouw telefoon de foto die je wilt delen, voeg een korte tekst toe en oma ziet de foto verschijnen in de fotolijst!

Via deze link: https://www.kikienco.nl/cadeau-voor-opa-en-oma/ kun je een lijst kopen voor slechts €99,- en een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan kinderen en ouderen in Vietnam voor een beter leven!

Oma vertel eens!

Oké deze sinterklaas cadeautip is misschien een beetje voor de hand liggend, maar niet stom! Met dit boek oma vertel eens, beantwoord jouw oma verschillende vragen over haar leven. Als deze is ingevuld kun jij jouw oma beter leren kennen door de antwoorden met haar door te nemen en nieuwe dingen te ontdekken over jouw oma!

Droogbloemen

Droogbloemen zijn nu heel hip en trendy. In alle kleuren en maten, en ook nog eens super duurzaam! Maar wist je dat droogbloemen helemaal geen nieuwe trend is? Ze zeggen wel eens alles komt terug, en in dit geval zeker waar! Droogbloemen waren in de jaren ‘70 namelijk super populair. Naast dat je je oma een nostalgisch sinterklaascadeau koopt wat helemaal hip is, is het ook duurzaam en oma heeft er geen omkijken naar! Is ze vergeetachtig en worden de planten wel eens vergeten? Geen probleem met deze droogbloemen.

In mijn tijd….

Oké hoeveel verhalen van jouw oma beginnen met deze zin? De mijne begint echt letterlijk elk verhaal met deze zin. Want volgens oma was vroeger alles beter. Maar was dat wel zo? Dit boek laat het zien in woord en beeld. En is daarmee de manier om samen met oma te kletsen over vroeger.

Gezien de geschiedenis in dit boek is deze sinterklaas cadeau tip voor oma meer geschikt cadeau tip voor de oudere oma’s!

Gouden jaren

Heb jij een oma dit houdt van lezen? Dan is dit een boek die zeker niet mag missen in haar boekenkast! Het boek Gouden jaren zal een feest van herkenning zijn. In het boek lees en zie je hoe compleet anders het dagelijks leven er een halve eeuw geleden uitzag. Geen pinautomaat te bekennen, een dagje uit met een baby? Onmogelijk! Het boek is voorzien van prachtige foto’s, anekdotes, feiten en statistieken, om lekker doorheen te bladeren.

Agenda

Alle oma’s die wat ouder worden krijgen last van wat geheugenproblemen! En dan is deze handige agenda voor ouderen erg geschikt als hulpmiddel en geheugensteun. Uniek aan deze agenda is namelijk de dagindeling: een schrijfveld voor de ochtend, middag en avond!

Krant

Ben je op zoek naar een echt bijzonder en origineel sinterklaascadeau voor oma? Geef een krant cadeau van vroeger! Je kan ze van elke datum bestellen. Dit kan bijvoorbeeld de geboortedag zijn van je oma, maar bijvoorbeeld ook de huwelijksdag van je opa en oma. Zo kunnen jullie allemaal zien wat er op die dag in het nieuws was!

Wandelstok

Moet oma er toch aan geloven? Heeft ze toch wat steun nodig om overeind te blijven staan? Maar wil ze nog wel hip voor de dag komen? Dan is dit het ideale sinterklaascadeau! Deze wandelstok is te verkrijgen in allerlei hippe kleuren en printjes. Een handig maar toch uniek cadeau!

Ik hoop dat ik je zo wat heb kunnen inspireren met deze cadeau tips voor oma om een mooi en origineel cadeau te vinden! Heb je nou nog andere leuke tips? Plaats ze vooral hieronder even in de reacties!

Wil je nou op een anonieme manier achterhalen wat je oma wilt hebben voor sinterklaas? Klik hier om een sms te sturen met sinterklaas als afzender!

Origineel sinterklaas cadeau – de 5 beste tips!

origineel sinterklaas cadeau

Soms ben je even inspiratieloos… Sommige mensen zijn echt onmogelijk om voor te kopen en als je vraagt wat de wensen zijn van iemand krijg je niet echt het antwoord wat je had gehoopt. Of wil je eens niet weer met sokken aankomen net als vorige jaar, en het jaar daarvoor. Voor deze mensen deel ik hier tips voor een origineel sinterklaas cadeau.

Krasposter

Oké ik hoop dat mijn familieleden deze blog lezen, want ik wil zeker weten één van deze posters voor sinterklaas (psst het liefst die van de boeken!). Via onderstaande link kom je bij een site die allerlei krasposters verkoopt. Bijvoorbeeld: 100 boeken die je gelezen moet hebben. Heb je er één gelezen? Dan mag je deze, net als bij een kraslot, wegkrassen en dan verschijnt de cover van het boek. Iemand die gek is op reizen? Koop een krasposter van een wereldkaart. Elke keer als iemand een land heeft bezocht mag deze persoon dit land wegkrassen. Iemand gek op bordspellen? Enzovoort. Je kan niet misslaan met dit originele cadeau, omdat het garant staat voor jaren plezier!

Gepersonaliseerde sterrenkaart

Soms is het fijn om even stil te staan bij speciale gebeurtenissen in het leven. Een bruiloft, de geboorte van een kind, afstuderen. Wat een origineel sinterklaas cadeau om van deze speciale dag een gepersonaliseerde sterrenkaart te krijgen. Verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren, met lijst of zonder lijst en je kan kiezen voor een datum in het verleden, maar ook in de toekomst! Voer gewoon de plaats en tijd in van de speciale gebeurtenis en die exacte configuratie van sterren zal voor je ogen verschijnen. Elke sterrenkaart afdruk is een uniek aandenken aan één punt in ruimte en tijd dat levens heeft veranderd.

Alles van ditverzinjeniet.nl

origineel cadeau
foto – ditverzinjeniet.nl

Dit is echt mijn nieuwe favoriete site voor sinterklaas cadeaus. Wat een geweldige, originele sinterklaas cadeaus zijn hier te vinden! Heb je een vader die sigaren rookt en de asbak wel eens mist? (pap je weet wie ik bedoel) Geef een mini stofzuiger cadeau voor bureau of tafel! Ben je na het wassen lang bezig om uit te zoeken welke sokken nou bij elkaar horen? Koop de sock monkeys! Deze houden je sokken bij elkaar tijdens het wassen. Je eigen slush puppie machine? Echt waar deze site heeft alles! Alles is netjes bij elkaar gezet per categorie: mannen, vrouwen en kinderen. Beschikbaar voor verschillende budgetten. Oké de slush puppie machine kost €75, maar er zijn zat sinterklaas cadeaus voor onder de €10! Dus zoek je iets grappigs, leuks en origineels? Check deze site!

Niets

origineel sinterklaas cadeau
foto – Wish

Oké toen ik dit idee tegenkwam moest ik toch wel even lachen. Het is letterlijk niks! In mijn introductie vertelde ik al dat ik met originele sinterklaas cadeaus zou komen voor iemand die alles al heeft. Dit is echt het ideale cadeau voor iemand die al alles heeft. Het enige nadeel? Je betaalt €2 voor niets! Je zou het natuurlijk ook zelf in elkaar kunnen knutselen!

Je zou ook een cheque kunnen maken waarop staat dat ze een goed doel mogen kiezen waarnaar je in hun naam een donatie doet! Dan geef je niks aan diegene, maar wel iets voor een betere wereld!

Poster koken/wassen

origineel sinterklaas cadeau
foto – h&m

Je kent het wel. Een partner die niet kookt of de was doet omdat zij aangeven dat zij dit niet kunnen. Met deze posters is dat verleden tijd! Hang ze op bij de wasmachine en in de keuken en jouw partner heeft geen excuus meer om niet te koken of de was te doen! Helaas heb ik geen partner die voor mij kookt of de was doet. Ik gooi altijd alle kleding in één was, zonder überhaupt naar de labels te kijken. Dus wellicht ook het ideale sinterklaas cadeau voor iemand die voor het eerst op zichzelf gaat wonen!

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven voor een origineel sinterklaas cadeau! Zoek je een cadeau voor een specifiek iemand? Bekijk dan ook onze categorie Cadeautips. Daar vindt je ook tips voor bijvoorbeeld je oma, of een kind!

De geschiedenis van Sinterklaas deel II – Sinterklaasfeest in Nederland

geschiedenis van sinterklaas

In dit tweede deel van de geschiedenis van sinterklaas ga ik uitgebreid in over hoe het feest in Nederland zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen.

Geschiedenis van sinterklaas in de Middeleeuwen

Het volkse Sint-Nicolaasfeest kwam naar West-Europa in de 13e eeuw. Het feest werd toen voornamelijk gevierd op kloosterscholen. Tijdens het mirakelspel verscheen de heilige voor de kinderen, en beloonde hij ijverige leerlingen en vermaande luie leerlingen. Het verhaal dat een leraar van een kloosterschool zich verkleedde als Sint-Nicolaas en kinderen ondervroeg over hun gedrag komt oorspronkelijk uit Normandië. Andere kinderen kregen geld en een vrije dag om op 6 december feest te kunnen vieren. Waarschijnlijk komt de oudste vermelding hierover uit 1360 in Dordrecht. Kinderen gingen in die tijd verkleed in een optocht door de straten en kregen geld van voorbijgangers. In de Utrechtse Nicolaaskerk werd vanaf 1427 geld in kinderschoenen gedaan.

In de late middeleeuwen ontstonden de Sint-Nicolaasmarkten en –kermissen met name bij kerken gewijd aan Sint-Nicolaas. Na het kerkbezoek kocht men op de markt de geschenken voor het Sint-Nicolaasfeest. Het sinterklaasfeest werd in grotere steden een woelig volksfeest dat soms tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde. Naast de functie van een feest voor kinderen, had het sinterklaasfeest vooral in de 17e en 18e eeuw ook een seksuele betekenis. Dit blijkt uit de liederen uit die tijd. Uit de 18e eeuw zijn veel liederen bekend waarin een meisje Sinterklaas als “huwelijk maker” om een partner vraagt, de zogenaamde vrijsterbeden. (zie blog over 12 feiten)

In de 15e en 16e eeuw waren er op de avond van 5 december zogeheten kinderommegangen. Daarbij gingen kinderen en jongeren, van wie sommigen als bisschop verkleed, in optocht door de straten en vroegen ‘bisschopsgeld’ aan voorbijgangers. Deze ommegangen werden steeds wilder en luidruchtiger en zijn uiteindelijk in de 17e eeuw verboden.

Vroeg Moderne Tijd

Het sinterklaasfeest stuitte in Nederland na de Reformatie op protestantse bezwaren tegen de katholieken heiligenverering. Protestantse predikanten probeerden het feest af te schaffen, omdat zij het als een katholiek bijgeloof zagen. Ook zou het de consumptiedrang maar in de hand werken. Rond 1600 werd het in Delft verboden om deze feestdag te vieren. Onder invloed van deze weerstand veranderde het sinterklaasfeest in Nederland van een religieus feest naar een volksfeest. Het feest was echter zo populair dat het niet uitdoofde, zelfs niet bij het strengst protestantse volksdeel. Het feest verdween weliswaar voor een deel uit de straat, maar in huiselijke kring bleef het bestaan. Wellicht heeft de grote opvoedkundige waarde die men aan de figuur van Sinterklaas toekende hieraan in belangrijke mate bijgedragen.

Moderne Tijd

In de late 18e eeuw keerde men zich tegen het straatfeest en de leegloperij en ook tegen het beeld van de boeman. Het feest moest gebruikt worden om kinderen op een positieve manier gehoorzaamheid en ijver bij te brengen. Het sinterklaasfeest werd nu een onderdeel van de opvoeding en kreeg een volwaardige plaats in het onderwijs en gezin. Nu de boeman weg was, werd de traditionele bisschop teruggehaald.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon Sinterklaas in levenden lijve zijn opwachting te maken in de maatschappij. Tot dan toe was hij slechts een mythisch persoon geweest, maar die verder niet zichtbaar was.

Aan het begin van de 20e eeuw bestonden nog veel verschillen tussen de stedelijke viering en de viering op het platteland. Het nu nog incidenteel voorkomende Sunderklaas, Sinterklaalopen of andere lokale varianten waren op het platteland nog gebruikelijk, maar in steden was het feest al georganiseerd rond pakjesavond en de intocht van Sinterklaas.

Onder invloed van het onderwijs en later de commercialisering en de massamedia waaronder kindermuziek en –televisie ontstond een standaardisatie van het feest, dat hierdoor gaandeweg zijn huidige vorm kreeg. De surpriseavond, de uitwisseling van geschenken in vermakelijk verpakkingen begeleid door belerende of gekscherende Sinterklaasgedichten, is een relatief nieuw fenomeen binnen de traditie. Volgens een enquête in 1943 werd het op dat moment nog maar sporadisch gedaan.

We hopen dat we in deze blog duidelijke hebben kunnen uitleggen over de geschiedenis van Sinterklaas in Nederland. Wil je meer lezen over de geschiedenis van sinterklaas? Lees dan ook deze blogs – De geschiedenis van sinterklaas en de geschiedenis van zwarte piet.

Geschiedenis van zwarte Piet – De geschiedenis van Sinterklaas Deel III

geschiedenis van zwarte piet

In dit derde deel over de geschiedenis van Sinterklaas gaan we het hebben over de geschiedenis van Zwarte Piet en het ontstaan en ontwikkeling van het hulpje van Sinterklaas.

Eerste vermeldingen

Er zijn in Nederland geen bronnen voor het bestaan van een knecht van Sinterklaas vóór het einde van de 18e eeuw. De geschiedenis van zwarte piet begint rond 1800. Dan verschijnt bij de Erven de Weduwe Jacobus van Egmont te Amsterdam een prentje met de titel: De nieuwe Sint-Nicolaas-prent waarop volgende het begeleidende rijmpje naast een Sint-Nicolaas te paard diens knecht te voet is afgebeeld in deftige kleren, aan wie de Sint opdracht geeft “te zoeken waar zoete of stoute kinderen zijn, die hij dan komt bezoeken”.

In 1836 schrijft de archivaris Laurens Philippe Charles van den Bergh voor het eerst over “den zwarten knecht van St. Nikolaas”. In al deze gevallen gaat het om literaire of artistieke verbeelding. Vanaf welk moment de personages van Sinterklaas en zijn zwarte knecht daadwerkelijk werden geënsceneerd, is onduidelijk. Verder is er ook de gelijkenis met de Noord-Duitse traditie van de kerstman op een wit paard, die op verschillende plaatsen in gezelschap was van feeën. Dit waren mannen verkleed als oude vrouwen met zwarte gezichten.

De katholieke Amsterdamse schrijver en dichter Joseph Alberdingk Thijm (1820-1889) herinnerde zich in 1884 dat hij als 9-jarige bij een strooiavond was geweest bij een Italiaans familielid van zijn moeder. De goedheiligman werd door begeleid door Peter-mê-knecht, een ‘kroesharige neger’ die cadeautjes uit zijn korf uitdeelde. In 2016 verscheen de documentaire Wild Geraas van journalist Arnold-Jan Scheer. In deze documentaire stellen historici dat Zwarte Piet kan verwijzen naar de Moren die al eeuwenlang vrij rondliepen in Venetië. Schilderijen uit de 15e eeuw laten Morgen zien in een klederdracht inclusief baret en veer die gelijkenissen vertoont met die van de huidige Zwarte Piet.

Zwarte Piet als de boeman

De naam Zwarte Piet werd ook gebruikt als een van de bijnamen van de duivel. Ook werden onder deze naam koboldachtige wezens of andere aardgeesten begrepen. De bijnaam Zwarte Piet werd vroeger ook door rovers en andere misdadigers gebruikt.

Allison Blakeley, een historicus uit Boston, schreef in 1993 een boek over stereotiepe uitbeelding van zwarte mensen in Nederland. Hij sluit niet uit dat de sinterklaasgestalte in de eerste eeuwen na de reformatie geregeld opgevoerd werd al een duister figuur, juist vanwege het taboe dat er bestond op het vereren van katholieke heiligen. Bronnen uit andere delen van Nederland lijken het dit te bevestigen. Een Groningse beschrijving uit het einde van de 18e eeuw verhaalt hoe op sinterklaasavond mannen verkleed als duivels bij de huizen aanklopten, op zware houten klompen, voorzien van kettingen, met een masker op en een koeienhuid met horens omgeslagen. Met holle stem vroegen ze: “Zijn hier ook stoute kinderen?”

De Zwarte Piet van Jan Schenkman

Eerder sprak ik al over de leraar Jan Schenkman en het boekje dat hij publiceerde. De vroegst bekende afbeeldingen van een zwarte knecht als metgezel van Sinterklaas in de geschiedenis van zwarte piet komen dan ook voor in dit prentenboekje. Van dit populaire werkje werden in de loop der jaren verschillende edities uitgegeven. De knecht heeft geen naam en wordt in de eerste editie afgebeeld in grof linnen kleding, mogelijk matrozenkleding uit die tijd. In de derde editie verschijnt de knecht met pofbroek, baret en het uiterlijk van een page.

Waar de illustrator dit beeld op heeft gebaseerd is onbekend. Mogelijk is er een relatie met de circa 15-jarige Nubische jongen die prinses Marianne had gekocht op een slavenmarkt in Cairo. Een andere theorie is dat de figuur is gebaseerd op de zwarte pages die rijke kooplieden als bediende hadden en die op schilderijen werden afgebeeld. Huidige onderzoekers gaan er in elk geval van uit dat het boekje van Schenkman grote invloed heeft gehad op de sinterklaasviering in Nederland.

Ontwikkeling van Zwarte Piet

De figuur van de zwarte helper was in 1884 inmiddels een bekend verschijnsel geworden in Amsterdam. In prentenboeken uit deze tijd wordt Zwarte Piet ook wel afgebeeld als rijdend op een ezel, naast Sinterklaas. Na 1890 krijgt Zwarte Piet de rol van bestraffer van stoute kinderen: hij gaat rammelen met kettingen en slaat soms met de roe.  Tegen 1895 was de naam Zwarte Piet overal in zwang geraakt. Al aan het einde van de 19e eeuw werden bij openbare sinterklaasvieringen soms ‘zwarte knechten’ ingezet.

Direct met de introductie van Zwarte Piet in levenden lijve werd zijn huidskleur zwarter dan in het voorbeeld van Jan Schenkman. In 1911 werd al uitgelegd dat Zwarte Piet zijn kleur te danken zou hebben aan het klimmen in schoorstenen bij het rondbrengen van cadeaus. Sinds 2014 is deze gedachtegoed verdwenen door de zwartepietendiscussie over het stereotype karakter van de traditionele piet en sommige kenmerken. In dezelfde tijd zijn ook roetpieten met een blank gelaat met enkele zwarte vegen van roet ontstaan in de grote steden. Andere varianten uit deze tijd zijn regenboogpieten, witte pieten en edel pieten.

We hopen zo duidelijk te hebben uitgelegd hoe de geschiedenis van zwarte piet in elkaar zit! Lees ook onze andere blogs over de geschiedenis van sinterklaas en de geschiedenis van Sinterklaas in Nederland!

Cadeau tips voor baby’s en peuters – Mijn eerste Sinterklaas (of tweede, of derde)

cadeau tips baby en peuter

Een cadeau kopen voor een baby of een peuter vind ik altijd erg lastig. Want het doel of de functie van het cadeau is anders dan voor bijvoorbeeld een 8-jarige. Ik vind het bijvoorbeeld makkelijker om een cadeau te kopen voor mijn 9-jarige nichtje, dan voor mijn 1-jarige neefje. Mijn nichtje kan vertellen wat ze leuk vindt en zij kan eventueel een lijstje maken. Mijn neefje kan dat nog niet. Daarom geef ik je in deze blog 5 cadeau tips voor baby’s en peuters!

Tip 1 – check bij de ouders

Voordat je een sinterklaascadeau koopt voor een baby en/of peuter doe dan eerst even een vragenrondje bij de ouders. Vaak hebben zij al een goed idee wat hun kind wel/niet leuk vindt. En nog belangrijker wat zij zelf wel/niet leuk vinden. Veel speelgoed met herrie en waar batterijen in moeten zijn bijvoorbeeld not done. Ook is duurzaamheid steeds vaker een pré bij ouders. Vraag dus eerst voordat je lukraak sinterklaascadeaus koopt.

Tip 2 – Functie

Zoals ik in de inleiding schreef is de functie van het cadeau anders dan bij een ouder kind. Is het puur en alleen vermaak? Is het een cadeau dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de baby/peuter? Als je meerdere sinterklaascadeaus koopt dan raad ik aan om één van elk te kopen. Heb je hier geen budget voor? Of afgesproken om maar één cadeau te kopen? Zie tip 1!

Tip 3 – Hout is populair

De winkels staan er vol mee dit jaar, speelgoed van hout. Duurzaam speelgoed, dat jarenlang mee gaat en het liefst geen plastic. Vooral het merk little dutch is erg populair onder jonge ouders. Mijn neefje heeft bijna de hele collectie in zijn kamer staan. Hij heeft een timmerbank, een autobaan en verschillende andere artikelen. Ideaal is het gebruik van de fantasie en geen geluiden en lichtflitsen! Ook matchen deze producten met elkaar. Je kan vaak ook aanvullende producten kopen! Heeft het kindje al een timmerbank? Koop er een los hamertje tik spel bij!

Disclaimer: uit eigen ervaring is het duidelijk geworden dat met een houten hamer heel veel geluid geproduceerd kan worden!

Tip 4 – Jong geleerd is oud gedaan

Vooral peuters kijken naar het gedrag van hun ouders. Papa en mama zitten op hun telefoon? Ik wil ook op de telefoon. Papa en mama rijden in de auto? Ik wil ook sturen! Leuk is dus om cadeaus te geven die lijken op de spullen van papa en mama. Mijn neefje heeft een eigen IPhone (van de intertoys), en eigen stuur, sleutels, afstandsbediening en horloge! Je dure spullen blijven veilig en je kind kan toch spelen met zijn/haar eigen, kindvriendelijke, versie.

Tip 5 – Ontwikkelen

Speelgoed met een functie, namelijk de ontwikkeling van het kind, zijn nog steeds erg populair. Denk aan een loopfiets, telraam (lekker ouderwets), blokken en Playmobil sets. Dit zijn sinterklaascadeaus voor voornamelijk baby’s en peuters waarbij zij worden geholpen met lopen, fietsen, tellen, bouwen (hand-oog coördinatie) en natuurlijk het gebruik van de fantasie. En misschien zijn dit ook wel de leukste cadeaus, want de baby en/of peuter heeft plezier en ontwikkeld zich!

Ik hoop dat je met deze cadeau tips voor baby’s en peuters wat geholpen bent! Heb je zelf nog een goeie tip? Of een cadeau wat een echte hit was vorige jaren? Laat het vooral hieronder achter in de reacties, wie weet help je er een ander mee!

Klik hier om een toffe sms te versturen met de afzender van sinterklaas of piet! Ook gegarandeerd een hit bij kleine kinderen!

De geschiedenis van Sinterklaas Deel I – Nicolaas van Myra

geschiedenis van sinterklaas

In deze blog geven we je een beknopte samenvatting van de geschiedenis van Sinterklaas oftewel Nicolaas van Myra. De historische persoon waarop onze huidige goedheiligman is gebaseerd. Hier lees je over zijn leven, wonderen en dood.

De geschiednis van sinterklaas – Nicolaas van Myra

De geschiedenis van sinterklaas begint rond circa 280. Nicolaas van Myra werd in dat jaar geboren in Patara en overleed te Myra op 6 december 342 of 352. Hij was in het begin van de 4e eeuw bisschop te Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije) en een toenmalige Romeinse provincie. (zie blog over 12 feiten) Hij kwam uit een rijke familie van Griekse, christelijke afkomst. 

Tussen de 6e en 12e of eeuw verwierf hij grote bekendheid. In Oost-Europa is Nicolaas van Myra tot op heden een belangrijke heilige, in West-Europa werd hij na de 12e eeuw een onderdeel van de folklore rondom Sint-Nicolaasdag. Belangrijke elementen van het Sinterklaasfeest gaan op hem terug. 

De informatie die over het leven van de heilige Nicolaas beschikbaar is, is hoogstwaarschijnlijk eerst mondeling overgeleverd en in een later stadium op schrift gesteld. Ze komt uit de verschillende levensverhalen. Historisch bewijs over het leven van Nicolaas van Myra is nooit gevonden.

Over zijn leven

In de geschiedenis van sinterklaas kunnen we de wonderen niet achterwege laten. Aan de kleine Nicolaas worden namelijk al vanaf de geboorte wonderen toegewezen. Zo kon hij direct na de geboorte rechtop in zijn badje staan, de handen ten hemel geheven, alsof hij God dankte voor het mirakel van zijn geboorte. Daarnaast wilde hij op de vastendagen – woensdag en vrijdag – niet van zijn moeders borst drinken. Mensen vergelijken Nicolaas vaak met de Bijbelse figuur Samuel. Zijn moeder kon net als de moeder van Samuel geen kinderen krijgen en kreeg uiteindelijk een kind in ruil voor de belofte dat het in dienst van God zou treden. 

Hij was een goede leerling, ging met regelmaat naar de kerk en was hij, waar nodig, behulpzaam. Al op negentienjarige leeftijd werd Nicolaas tot priester gewijd en legde hij de kloostergeloften af. Hij zou tijdens zijn leven meerdere malen het Heilige Land hebben bezocht. Aan de vooravond van zijn bisschopsinwijding ontving Nicolaas, volgens de overlevering, een versie van de Bijbel uit de handen van Jezus. 

De geschiedenis van sinterklaas gat verder in 325, toen zou hij als bisschop deelgenomen hebben aan het concilie van Nicaea. De voornaamste aanleiding tot bijeenroepen van het concilie was de onrust ontstaan door de leer verspreid door Arius. Nicolaas, een fervent tegenstander van Arius, zou deze laatste een klap in het gezicht hebben gegeven tijdens het concilie. Hierna werd Nicolaas in de kerker gegooid, maar ’s nachts uit zijn boeien bevrijd door Maria, van wie hij zijn bisschoppelijke gewaden terugkreeg alsook een bijbel. Gedurende de verdere duur van het concilie werd er bij grote vraagstukken beslist volgens de mening van Nicolaas. Hoewel de gebeurtenissen van het concilie van Nicaea goed gedocumenteerd zijn, wordt er in de concilieverslagen helemaal geen melding gemaakt van dit incident. Men vindt zelfs geen aanwijzing dat Nicolaas aanwezig was. Het verhaal wordt aldus meestal als een mythe beschouwd. 

Gedurende zijn leven zou Nicolaas vele malen de bevolking tegen demonen hebben beschermd, maar ook na zijn dood zou hij verder voor zijn mensen hebben gezorgd. Zo zou hij tijdens hongersnoden schepen hebben behoed voor de ondergang. 

Hij is begraven in Myra, waar de betreffende basiliek nog steeds te bezichtigen is, al zou het grootste deel van zijn botten zijn overgebracht naar andere plaatsen. 

Wat ook hoort bij de geschiedenis van sinterklaas zijn de verschillende mythen en legendes die over Nicolaas zijn opgeschreven. Hieronder staan een aantal vermeld. 

De geschiedenis van sinterklaas – Veldherenlegende 

De oudste legende over Nicolaas stamt waarschijnlijk uit de 6e eeuw en is vooral bekend in Oost-Europa. Nicolaas nodigt drie Oost-Romeinse legeraanvoerders uit in Myra. Zij zijn getuige hoe de bisschop drie onschuldig ter dood veroordeelde mensen van de executie redt. Terug in Constantinopel worden de veldheren het slachtoffer van een intrige en zelf ter dood veroordeeld. In de kerker bidden ze om de hulp van Nicolaas, die daarop in de droom van de keizer verschijnt en hem voor de gevolgen van de executie van de onschuldigen waarschuwt. De keizer stelt de legeraanvoerders daarop in vrijheid. 

De naastenliefde van Sint-Nicolaas 

Het vertelt het verhaal van een arme man, die drie dochters had. Toen was het gebruikelijk van de vader dat hij de toekomstige echtgenoot iets van waarde aanbood: een bruidsschat. Hoe hoger de bruidsschat, des te groter de kans dat een jonge vrouw een goede echtgenoot zou vinden. Zonder bruidsschat was het waarschijnlijk dat de vrouw nooit zou trouwen. Vanwege de armoede van de man waren zijn dochters gedoemd als slaven te worden verkocht.

Echter, op drie verschillende gelegenheden verscheen een buidel met goud in het huis, een volwaardige bruidsschat. Van de geldbuidels, die door een open raam werden gegooid, wordt gezegd dat ze in de schoenen terechtkwamen die voor de haard stonden te drogen. Soms zijn de geldbuidels weergegeven dan wel geïnterpreteerd als sinaasappels of mandarijnen, hetgeen kan verklaren waarom de hedendaagse Sint uit Spanje komt. Dit verhaal verklaart ook het strooigoed en het zetten van de schoen. Drie zakjes met goud staan symbool voor Sint-Nicolaas. Ook de munten van chocolade die vaak deel uitmaken van het strooigoed gaan op dit verhaal terug. (zie blog over 12 feiten) 

De drie studenten 

De volgende legende vindt zijn oorsprong in een 11e-eeuws geschrift van abt Godehard van Hildesheim en is alleen bekend in West-Europa. Drie theologiestudenten vonden onderdak in een herberg. De herbergier vermoordde hen en borg het vlees van de studenten op in een ton met pekel. Enige tijd later bezocht Sint-Nicolaas dezelfde herberg, en droomde ’s nachts van de misdaad die de herbergier begaan had. Nicolaas riep de herbergier en bad tot God, waarna de studenten weer tot leven werden gewekt. 

Sint-Nicolaas brengt de drie kinderen tot leven (ca. 1500). 

In Frankrijk is er een soortgelijk verhaal, waarin drie kleine kinderen tijdens hun spel verdwaald raken en worden verleid en gevangen door een slager. Sint-Nicolaas verschijnt, bidt tot God, brengt de kinderen tot leven en geeft ze terug aan hun ouders. Saint Nicolas is sinds 1477 de beschermer van Lorraine na een officieel besluit van René II, hertog van Lorraine. (zie blog 12 feiten) 

De hongersnood van Myra 

Nicolaas vermenigvuldigde zakken graan die per schip in de haven van Myra kwamen. Hierdoor werd een hongersnood vermeden. Deze legende doet denken aan het verhaal van de wonderbare broodvermenigvuldiging door Jezus. 

Het kind in bad 

Een moeder was haar kind aan het wassen. Om het water niet snel te laten afkoelen had ze de kuip op de kachel gezet. Toen ze de kerkklok hoorde luiden bedacht ze dat de nieuwe bisschop, Nicolaas, die dag ingehuldigd zou worden en ging ze snel naar de kerk. Daar aangekomen bedacht ze dat ze het kind op het vuur had laten staan en rende in paniek terug. Weer thuis zag ze dat het kind rustig in het badje zat te spelen. Nicolaas had een wonder verricht; het water was niet gaan koken en het kind had zich niet gebrand. (zie blog 12 feiten) 

De storm 

Nicolaas werd aangeroepen door zeelieden wier schip zinkende was. Hij verscheen en bracht de storm tot bedaren. Dit verhaal vertoont overeenkomsten met het bedaren van de storm door Jezus. 

De zoon van de edelman 

De zoon van een edelman was krijgsgevangen gemaakt door een heidense koning. Hij vertelde de koning over Sint-Nicolaas. De koning sprak honend dat Nicolaas de jongen niet kon bevrijden. Hierop verscheen Nicolaas in een glorie van wolken. De jongen werd bevrijd en overgedragen aan zijn vader. 

Nicolaas van Myra zou gestorven zijn op 6 december en begraven in zijn bisschopsstad Myra, nabij het huidige Demre, in het zuidwesten van Turkije. Het duurde nog enige tijd, tot de 6e eeuw, vóór hij als heilige werd vereerd in het Byzantijnse Rijk. In deze 6e-eeuwse legendevorming circuleerde een verhaal over het redden van drie van hoogverraad beschuldigde generaals onder keizer Constantijn. De verering ging voort in de Grieks-Orthodoxe Kerk en was bijzonder verspreid in Rusland. 

De faam van de heilige begon zich gaandeweg ook in West-Europa meer en meer te manifesteren. Reeds in de 7e eeuw was de verering van Nicolaas uit Klein-Azië over Griekenland in Rome terechtgekomen. Het huwelijk van de Byzantijnse prinses Theophanu met keizer Otto II zorgde in de 10e en 11e eeuw voor een verdere verspreiding naar het noorden. Na de slag bij Manzikert in 1071 viel Myra in handen van de islamitische Seltsjoeken en begonnen de Grieken in de hiel van Italië zich zorgen te maken over de relieken van de populaire heilige. In 1087 landde een groep kooplieden in Myra om de beenderen al dan niet te ontvreemden en over te brengen naar Bari. 

Hun terugkomst op 9 mei werd het feest van de translatie. Twee jaar later kon paus Urbanus II een speciaal gebouwde kerk inwijden, de Basiliek van Sint-Nicolaas. Mede doordat Bari geliefd was bij veel pelgrims op doortocht en een belangrijke startplaats was voor de kruistochten, breidde de verering van Sint-Nicolaas zich hierna snel uit naar andere delen van Europa, zoals Spanje, Frankrijk en vervolgens Engeland, het gebied rond de Alpen, Tsjechië, het Heilige Roomse Rijk en de Nederlanden. Tegen 1200 was de verering van de heilige Nicolaas in Europa heel alomtegenwoordig geworden. In West-Europa kreeg deze verering hierna steeds meer een volks karakter, terwijl zij in Oost-Europa voor alles kerkelijk en sacraal bleef. 

In 1997 vroeg Turkije aan Italië om teruggave van de relieken, maar dat verzoek werd afgewezen. De Engelstalige versie van de krant Hürriyet meldde op 29 december 2009 dat Turkije Italië opnieuw ging vragen om teruggave van de beenderen van Nicolaas van Myra. De Turkse minister van Cultuur Ertuğrul Günay kondigde aan dat de vraag om teruggave een onderdeel van een offensief is om Turks erfgoed terug te krijgen. Als argument hiervoor werd door de Turkse archeoloog-professor Nevzat Çevik genoemd dat Nicolaas nooit zou hebben verklaard dat hij in Italië begraven wilde worden. Hij leefde en stierf in wat nu Turkije is en zou daarom aldaar moeten rusten. 

Bij deze de geschiedenis van Sinterklaas, oftewel Nicolaas van Myra. Kijk ook naar mijn anderen blogs over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest in Nederland en de geschiedenis van (zwarte) Piet om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van sinterklaas.

Sinterklaas cadeau tips voor een klein budget

sinterklaas cadeau tips

In deze blog gaan we je een paar sinterklaas cadeau tips geven om zo goedkoop mogelijk de decembermaanden door te komen! Het leven is al duur genoeg en je wil toch een leuk cadeautje kopen voor je geliefden.

Sinterklaas cadeau tips

We hebben daarom 10 tips bedacht en uitgeschreven om je op weg te helpen! Hierin geven we je tips om zo min mogelijk, of zelfs helemaal niets uit te geven aan je cadeaus!

Sinterklaas cadeau tip 1 – Budget maken

Voor veel families is sinterklaas een feestdag waarbij de kinderen (en volwassenen) eens goed worden verwend. Enthousiast koop je cadeaus voor jouw kinderen, broers, zussen, nichtjes en neefjes en wanneer je achteraf alles bij elkaar optelt had je toch iets meer uitgegeven dan je van tevoren had gedacht.  Oplossing: budgetteren. Bepaal van tevoren hoeveel geld je kan en mag uitgeven. Eerst in totaal en vervolgens per persoon. Houd dit na elke aankoop bij in een boekje of een Excel bestand. Als je elke aankoop bijhoudt zie je precies hoeveel sinterklaascadeaus je hebt gekocht, en hoeveel je eraan hebt uitgegeven.

Sinterklaas cadeau tip 2 – Locatie, locatie, locatie

Kinderen zijn snel weer uitgekeken op hun speelgoed. Moet het daarom veel kosten als er toch maar een paar maanden mee gespeelt wordt? Kijk eens bij de volgende winkels:

  • Action
  • Wibra
  • Big Bazar
  • Zeeman

Deze winkels verkopen speelgoed voor lage prijzen, zowel voor pakjesavond als schoencadeautjes.

Sinterklaas cadeau tip 3 – Van ruilen komt niet altijd huilen

Heeft jouw beste vriendin ook kinderen? Zoek allebei speelgoed uit waar de kinderen op zijn uitgekeken en ruil deze met elkaar. Naast dat het een duurzame optie is, zijn de kinderen blij met (voor hun) nieuw speelgoed en kost het je helemaal niks!

Sinterklaas cadeau tip 4 – Bonnen

Deze is misschien een beetje achterhaald, maar vul de bonnen met dingen waarvan je weet dat de ontvanger dit echt leuk vindt. Maak een mooie bon en schrijf hier op wat de ontvanger kan krijgen bij inlevering. Mijn moeder vraagt dit jaar voor sinterklaas bonnen die garant staan voor het schoonmaken van haar badkamer…. Maar je kunt ook een uitje opschrijven, zo geef je jezelf meer tijd om het geld bij elkaar te sparen!
Tip 4.1: houd er een aantal blanco, dan kan de ontvanger zelf een aantal dingen verzinnen.

sinterklaas cadeau tips

Sinterklaas cadeau tip 5 – Marktplaats

Wederom is dit ook een zeer duurzame optie. Mensen verkopen van alles via marktplaats. Kleding, schoenen, elektronica, speelgoed enz. Enz. Voor een schrijntje van de verkoopprijs en als je een goede onderhandelaar bent voor minder dan de vraagprijs!

Sinterklaas cadeau tip 6 – Vlooienmarkt

Niks leuker dan een goede oude vlooienmarkt. Een leuke CD van vroeger waar jij en je zus vroeger naar luisterde toen jullie tieners waren, een DVD die jullie samen in de bioscoop hebben gezien, boeken, kleding, schoenen, juwelen. Elke kraam biedt weer iets anders en wederom is dit duurzaam en goedkoop!

Sinterklaas cadeau tip 7 – Weggeefhoek

Komt er iets leuks langs bij jouw lokale weggeefhoek? Loot mee! Gratis cadeaus voor sinterklaas en misschien iets voor mezelf.
Tip 7.1: wordt ook lid van weggeefhoeken iets verder weg. Zo heb je nog meer kans iets te scoren!

Sinterklaas cadeau tip 8 – Verkoophoek

Ook via de verkoophoek kun je leuke dingen tegenkomen. Ik verkoop hier vaak sneller op dan via marktplaats. Wederom is er ruimte voor onderhandelen en betaal je wederom slechts een fractie van de originele verkoopprijs.

Sinterklaas cadeau tip 9 – Meer voor de volwassenen

Geef een ervaring cadeau. Een high tea/beer/wine bij jou thuis. Een salon dag waarbij jullie zelf maskers maken. Een knutsel dag waarbij je kerstkransen in elkaar flanst of zelf kaarsen gaat maken. Een stuk goedkoper dan in een restaurant of workshop en geloof me, veel meer lol!

Sinterklaas cadeau tip 10 – Spreid je kansen

De makkelijkste bespaartip is om het hele jaar door te sparen. Verkoopt jou supermarkt koopzegels? Spaar de boekjes op tot je cadeaus gaat kopen voor sinterklaas en gebruik ze daarvoor. Mijn familie kaart elke week, de verliezers moeten hun puntverschil doneren in een aparte spaarpot. Als sinterklaas bijna om de hoek is wordt de pot verdeeld onder de deelnemers en zo heb je onbewust toch extra gespaard voor cadeaus.

Heb je nog meer budget sinterklaas cadeau tips? Laat het weten in de reacties!

Het is natuurlijk ook altijd leuk om voor slechts 1 euro een sms uit naam van Sinterklaas of Piet te versturen. Dat doe je hier: Sinterklaas SMS